Tandpijn zenuw

Tandpijn wordt al snel toegewezen aan een gaatje in de tand, maar kan ook een heel andere oorsprong hebben. Tandpijn kan immers ook ontstaan door bijvoorbeeld een zenuwontsteking. Wanneer u te maken heeft met een scherpe pijn in uw tanden die ook uitstraalt naar andere tanden in uw mond kan dit wijzen op een zogenaamde zenuwontsteking. Net zoals bij een gewoon gaatje kan de pijn extra scherp worden door bijvoorbeeld het drinken of eten van extreem warme of extreem koude zaken. Wanneer u tandpijn voelt is het doorgaans belangrijk om zo snel mogelijk een tandarts te contacteren. Het niet tijdig laten behandelen van tanden kan ernstige gevolgen hebben. In dit artikel vertellen we u graag alles over tandpijn die wordt veroorzaakt door de tandzenuw.

Hoe ontstaat een zenuwontsteking?

Een zenuwontsteking kan op verschillende manieren ontstaan. In de meeste gevallen betreft het echter een gaatje in de tand die niet snel genoeg werd behandeld. Veel mensen zijn nog steeds een beetje bang voor de tandarts waardoor ze een bezoek zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Op zich is dat natuurlijk het goed recht van de persoon in kwestie, maar het kan er wel voor zorgen dat de pijn erger wordt en er dus bijvoorbeeld een zenuwontsteking ontstaat. Een zenuwontsteking moet tijdig behandeld worden. Doet u dat niet en raadpleegt u opnieuw niet tijdig een tandarts, dan kan er namelijk een kaakontsteking optreden. In afwachting van uw bezoek aan de tandarts is het overigens interessant om een veilige pijnstiller te nemen. Vooral de pijnstiller Paracetamol wordt op dit vlak aangeraden.

De tandpijn zenuw gaat vanzelf over

Het kan in bepaalde gevallen voorkomen dat de tandpijn die veroorzaakt wordt door de tandzenuw vanzelf overgaat. In dat geval is de zenuw waarschijnlijk afgestorven. Dit verhelpt het probleem echter niet. U zult inderdaad gedurende enige tijd geen pijn meer hebben, maar op een bepaalde dag zal de pijn terugkomen. Toch zult u niet dezelfde pijn ervaren als de voorgaande keer. De pijn is nu duidelijker aanwezig in de tand zelf en is doffer van karakter. Soms komt het voor dat de tand als het ware een beetje hoger zit en / of dat ze pijn doet wanneer u er op bijt. In dat geval heeft u waarschijnlijk te maken met een zogenaamde wortelpuntontsteking. Eventueel kan deze ontsteking er ook voor zorgen dat u een dikke kaak krijgt. Nogmaals, het is bij deze vormen van tandpijn absoluut belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een tandarts.

Tandpijn zenuw behandelen

Zoals eerder in dit artikel en op deze website reeds aangegeven staat lang niet iedereen te springen om een tandarts te bezoeken en dat is normaal, maar toch is het belangrijk om uw tanden tijdig te laten verzorgen. Een goede mondhygiëne zorgt er immers voor dat u niet vaak te maken zult krijgen met tandpijn en dat ergere vormen zoals een zenuwontsteking geen kans krijgen. Wanneer u tandpijn voelt is het overigens belangrijk om steeds zo snel mogelijk een tandarts te raadplegen. Laat uw tandpijn niet aanslepen, ze zal alleen maar erger worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>